НОВИНИ

Що потрібно для оформлення робочої візи



Нові правила працевлаштування в Польщі з 2017 року


З 1 січня 2017 року запрошення від польського роботодавця вже не буде підставою для виготовлення робочої візи і легального працевлаштування в Польщі. Поляки планують запровадити нові правила працевлаштування для іноземців  і внести поправки до чинного законодавства, що стосуватимуться можливості отримання роботи в Польщі громадянами інших країн. Основна мета даних нововведень – підвищення рівня безпеки на теренах ЄС і контроль за ринком праці та кількістю трудових мігрантів в Польщі. У разі прийняття законопроекту, вже з 1 жовтня 2016 року частина його положень ввійде в дію. Проте найбільш резонансні повинні набути чинності вже з початку 2017 року. Зокрема планується ввести дозвіл на сезонну роботу в Польщі (з правом легально працювати в Польщі 8 місяців) та дозвіл на короткотермінову роботу в Польщі (з правом легально працювати в Польщі 6 місяців). Видаватиме такі дозволи староста після звернення роботодавця і перевірки усіх документів і даних про фірму і самого іноземця, якого запрошують на роботу в Польщу. Українці та інші іноземці зможуть поїхати на сезонну чи будь-яку ще роботу в Польщі тільки в тому випадку, якщо жоден поляк цієї роботи виконувати не захоче. Це дає підстави припустити, що після прийняття законопроекту знайти роботу в Польщі та відкрити робочу візу до Польщі стане складніше, аніж на даний момент. Ще одним нововведенням, проте вже більш приємним для українців, повинне стати зрівняння заробітних плат поляків та іноземців за виконання аналогічної роботи.  


Якщо ви вирішили поїхати працювати в Польщу, то перш за все вам потрібно оформити робочу візу. Така віза видається на основі запрошення, отриманого від роботодавця чи від воєводського управління. Про це запрошення ви повинні подбати заздалегідь і домовитись з воєводою чи працедавцем про те, щоб документ був надісланий вчасно. Таке запрошення виготовляється 3-5 робочих днів. В залежності від того, хто висилає запрошення і на яку роботу, вам можуть надати національну або ж короткострокову робочу шенген-візу.


Польська робоча віза

Обидва типи віз, що дають право на легальну роботу в Польщі, або так званих робочих віз, зазвичай готові вже через 6 днів після подання документів та здійснення проплати, проте іноді рішення про надання візи на роботу до Польщі може прийматись до місяця часу, а Консул має право потребувати додаткових документів чи викликати особу, що подає на візу, на співбесіду. 
Так, як робоча польська віза видається на основі запрошення від певного роботодавця, то і дає змогу працювати вам лише у нього. При бажанні змінити роботу, ваш новий роботодавець повинен зареєструвати заяву про намір дати вам роботу у Повітовому управлінні (Powiatowym Urzędzie Pracy).


 Види (типи) польських робочих віз 

Польськими робочими візами вважаються два види (типи) цих документів: 
Короткотермінова віза Шенген, а саме її тип С 05, дає право працювати в Польщі не більше, ніж 90 днів на півроку, а також протягом цього терміну перебувати в інших країнах Шенгенської зони без права на легальне працевлаштування. Така віза доречна при плануванні тимчасової роботи в Польщі (наприклад, сезонної). Для того, щоб мати змогу працювати в Польщі довше, слід подумати про національну польську візу. Національну польську візу типу D вам можуть відкрити у форматі 180/365. Тоді на вашій візі стоятиме позначка D 05, ціллю видання якої є робота в Польщі, тривалість якої не перевищує 6 місяців на 12 місяців, або у форматі 365/365 з позначкою D 06 – це робоча віза з максимальним терміном дії, що видається з ціллю працевлаштування в Польщі на термін довший, аніж 180 днів на рік. З такою візою ви теж зможете перебувати в країнах Шенгену, проте не довше, ніж 3 місяці на півріччя. Працевлаштування з таким типом візи можливе тільки в Польщі. Термін, протягом якого буде дійсною видана вам національна віза, залежить від характеру запрошення. Для того, щоб національну польську візу вам видали з правом працювати там рік, ви повинні надати запрошення-дозвіл від воєводи. Документи на отримання такої візи слід подавати мінімум за тиждень до планованої поїздки в Польщу. 


Необхідні документи для оформлення шенгенської робочої візи в Польщу та національної робочої візи в Польщу:

  • Заповнена анкета на візу;
  • Закордонний паспорт, де ще залишається хоча б дві вільні сторінки, а термін дії якого виходить не раніше, ніж за 3 місяці після останнього планованого виїзду з території ЄС;
  • Український паспорт;
  • Копія внутрішнього паспорту – 1, 2 сторінка, сімейний стан, прописка;
  • Копія закордонного паспорту – перша сторінка,сторінки з візами;
  • 2 фотографії не більш як піврічної давності. Не забудьте вказати у  фотосалоні, що вам потрібні фото саме на візу, так як вони відрізняються від звичайних фото на документи (обличчя має займати 70-80% фотографії);
  • Консульський збір 35 євро (для шенген-візи). При оформленні національної польської візи консульський збір відсутній;
  • Якщо ви подаєте документи на робочу візу через візовий центр, то також потрібно заплатити візовий збір, який становить 18,5 євро по діючому курсу, і подати оригінал квитанції про оплату; 
  • Лист-підтвердження реєстрації при подачі через візовий центр. Зареєструватися можна через сайт центру або ж за телефонами гарячої лінії;
  • Підтвердження вашого фінансового забезпечення – довідка з банку про стан та рух ваших коштів за останні 6 місяців, а також довідка з робочого місця та довідка про зарплату (при виготовленні робочої шенген-візи);
  • Страховий поліс. Ціна залежить від різновиду страхового полісу;
  • Оригінал і копія документів, які підтвердять мету вашої поїздки:

У даному випадку це запрошення на роботу від польської сторони у формі заяви-доручення про намір надання роботи іноземцю (Oświadczenie o zamiarze powierzenia pracy cudzoziemcowi) або дозволу на роботу (Zezwolenie na pracę cudzoziemca), виданого відповідним Воєводським управлінням за місцем реєстрації роботодавця. Заява-доручення про намір надання роботи іноземцю і дозвіл на роботу від локального воєводи за місцем реєстрації роботодавця повинні бути на офіційному бланку, датовані, з підписом відповідальних осіб і печаткою. Обов’язково вказується мета та тривалість планованого перебування в Польщі, дані заявника, дані роботодавця, контакти. 


Наявність візи не гарантує в’їзд в Польщу, остаточне рішення належить Прикордонній Службі. За наявності підозри щодо неправдивості задекларованої мети подорожі, вам можуть відмовити у в’їзді до країни. Термін перебування в Польщі не повинен перевищувати вказаної кількості днів у візі. Пам’ятайте, що  отримана віза в польському консульстві надає право легально працювати тільки в Польщі.

Багатьом нашим співвітчизникам знайти роботу і виїхати в Польщу допомогла компанія GLOBUS W&T. На нашому сайті завжди є актуальні вакансії у легальних роботодавців, а менеджери компанії візьмуть на себе турботу про оформлення необхідних документів.







Globus W&T
Головна » Статті » Новини сайту
Всього коментарів: 0